Thursday, April 14, 2011

Resepi Kek Ati-ati


Bahan-bahannya:

20 biji telur ayam (kuning sahaja)
¼ gelas gula halus
1½ gelas serbuk Milo
1¼ gelas tepung gandum
1 sudu teh esen vanilla
1 tin susu manis
1 sudu the baking powder
16 ozs. Mentega
1 tin besar kaya
1 botol browning sugar (saiz sederhana)

Cara-cara membuatnya:
                                                Pukul mentega dengan gula hingga putih (kembang). Masuk kuning telur satu persatu sampai habis. Seterusnya, masukkan susu manis, serbuk Milo, kaya, tepung gandum, esen vanilla dan baking powder. Akhir sekali, masukkan browning sugar dan gaul sehingga sebati.
                                                Sedia acuan dan kukus kek selama 2 jam atau sehingga masak. Selepas itu, bakar kek didalam ketuhar selama 10-15 minit dengan api yang sederhana.

*Sebelum memasukkan adunan kedalam acuan:
- potong kertas minyak mengikut saiz acuan
- masukkan kertas yang telah dipotong kedalam acuan
- sapukan sedikit marjerin pada setiap bucu acuan
(ini adalah bagi menggelakkan kek melekat pada acuan)

Resepi Kek Rampai Payung


Bahan-bahannya:

16 ozs. Mentega
10 biji telur ayam
1½  gelas gula halus
½ tin susu manis
½ cawan jem perisa strawberry
1 cawan serbuk Horlicks
1 cawan serbuk Milo
1 tin kecil kaya
1½ gelas tepung gandum
1 sudu teh esen vanilla


Cara-cara membuatnya:
                                                Pukul mentega dengan gula hingga putih (kembang). Masuk telur satu persatu sampai habis. Seterusnya, masukkan tepung, susu dan vanilla. Kacau rata, kemudian adunan dibahagikan kepada 4 bahagian sama rata. Bahagian yang pertama, masukkan jem strawberry dan warnakan dengan pewarna merah. Bahagian ke-2, campurkan dengan Horlick dan warnakan dengan pewarna hijau. Bahagian ke-3, campurkan dengan Milo dan warnakan dengan pewarna coklat.Akhir sekali, bahagian ke-4, masukkan kaya dan warnakan dengan pewarna kuning.
                                                Sedia acuan dan kukus mana-mana warna dahulu mengikut kesukaan masing-masing, berlapis-lapis sehingga adunan habis dan masak.

*Sebelum memasukkan adunan kedalam acuan:
- potong kertas minyak mengikut saiz acuan
- masukkan kertas yang telah dipotong kedalam acuan
- sapukan sedikit marjerin pada setiap bucu acuan
(ini adalah bagi menggelakkan kek melekat pada acuan)