Bahan:
12 ozs. Mentega
10 biji telur ayam
1 gelas gula halus
2 gelas Tepung Roti Marie
½ tin susu manis
1 tin kecil kaya
½ gelas tepung gandum
1 sudu teh esen vanilla
6 bungkus manisan keranji (dipotong kecil-kecil)
Cara-cara membuatnya:
Pukul mentega dengan gula hingga putih (kembang). Masuk telur satu persatu sampai habis. Seterusnya, masukkan tepung, susu dan vanilla. Kacau rata, kemudian masukkan tepung roti marie, tepung gandum dan susu manis.
Adunan dibahagikan kepada 2 bahagian sama rata. Bahagian yang pertama, campukan dengan setin kecil kaya dan warnakan dengan pewarna hijau. Bahagian ke-2, campurkan dengan manisan keranji dan warnakan dengan pewarna merah.
Sedia acuan dan kukus bahagian 2 dahulu dan seterusnya bahagian 1, berlapis-lapis sehingga adunan habis dan masak.
*Sebelum memasukkan adunan kedalam acuan:
- potong kertas minyak mengikut saiz acuan
- masukkan kertas yang telah dipotong kedalam acuan
- sapukan sedikit marjerin pada setiap bucu acuan
(ini adalah bagi menggelakkan kek melekat pada acuan)

No comments:
Post a Comment